ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Φόρτσας Δημήτρης, Διδυμότειχο

Ο Δημήτρης Φόρτσας γεννήθηκε το 1957 στο Ελληνοχώρι – Διδυμοτείχου. Από το 1979-1983 έκανε σπουδές ζωγραφικής με δασκάλους τον Θόδωρο Πάντο και Σπύρο Κουκουλομάτη.
Υπήρξε μέλος της ομάδας ΣΥΝ από το 1980-1987 και συμμετείχε στις εκθεσιακές και εκδοτικές δραστηριότητες της ομάδας.

Κατά την περίοδο 1983-1986 ανέλαβε εργασίες αποκατάστασης διάκοσμου διατηρητέων νεοκλασσικών κτιρίων (Ιλίου Μέλαθρον, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Μέγαρο Σταθάτου, Αρχαιολογική Εταιρεία κλπ).
Το 1987 συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Πέτρο Πικιώνη και ανέλαβε τη μελέτη κοσμηματογράφησης του θεάτρου Απόλλων Ερμούπολης και το 1997 πραγματοποίησε τις εργασίες κοσμηματογράφησης του θεάτρου.
Το 1987 κέρδισε το πρώτο βραβείο μακέτας για τοιχογραφία από το Δήμο Αθηναίων.
Το 1990 έκανε τα σκηνικά για την θεατρική παράσταση «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» του Νικ. Βρεττάκου σε σκηνοθεσία του Κ. Κινή.

Από το 1990, παράλληλα με τη ζωγραφική, αρχίζει να ασχολείται με τη γλυπτική και το χρηστικό αντικείμενο. Σε συνεργασία με αρχιτέκτονες και διακοσμητές έχει κάνει πολλά αντικείμενα και γλυπτά σε επαγγελματικούς και ιδιωτικούς χώρους.
Το 2001 συμμετείχε στο συμπόσιο γλυπτικής στην πόλη Prilep- FYROM
Το 2003 κέρδισε το πρώτο βραβείο για το γλυπτικό διάκοσμο του σταθμού Αττικής (ΗΣΑΠ).
Το 2004, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας, φιλοτέχνησε το γλυπτό «Κόσμος» που βρίσκεται στο πάρκο Ν. Ιωνίας Βόλου.
Το 2010 πήρε το 1ο Βραβείο γλυπτικής για το νέο Δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης
σε συνεργασία με τους Anamorphosis Architects ,το έργο δεν έχει πραγματοποιηθεί
λόγο οικονομικών προβλημάτων του Δήμου.

ΕΡΓΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ- ΣΥΜΠΟΣΙΑ
2004 Γλυπτό στον Σταθμό Αττικής, Αθήνα
2004 Γλυπτό στο πάρκο Ν. Ιωνίας, Βόλος
2001 Συμπόσιο Γλυπτικής, Prilep Firom
1997 Κοσμηματογράφιση του Θεάτρου Απόλλων Ερμούπολης

ΒΡΑΒΕΙΑ
2010 1ο Βραβείο για έργο γλυπτικής για το νέο Δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης.
(σε συνεργασία με τους Anamorphosis Aρχιτέκτονες)
2003 1ο Βραβείο για έργο γλυπτικής στο σταθμό Αττικής, Αθήνα
1988 1ο Βραβείο για μακέτα τοιχογραφίας από το Δήμο Αθηναίων
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
1987 Μελέτη για την κοσμηματογράφιση του θεάτρου Απόλλων Ερμούπολης
1991 Σκηνικό για το θεατρικό έργο του Ν. Βρεττάκου «Λειτουργεία κάτω από την Ακρόπολη», Σπάρτη
2008 Σκηνικό για το θεατρικό έργο «ΕΛ ΓΡΕΚΟ» για την θεατρική ομάδα Δήμου Ιλίου.

Από το 1990, παράλληλα με τη ζωγραφική, αρχίζει να ασχολείται με τη γλυπτική και το χρηστικό αντικείμενο. Σε συνεργασία με αρχιτέκτονες και διακοσμητές έχει κάνει πολλά αντικείμενα και γλυπτά σε επαγγελματικούς και ιδιωτικούς χώρους.

Το 2001 συμμετείχε στο συμπόσιο γλυπτικής στην πόλη Prilep- FYROM
Το 2003 κέρδισε το πρώτο βραβείο για το γλυπτικό διάκοσμο του σταθμού Αττικής (ΗΣΑΠ).
Το 2004, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας, φιλοτέχνησε το γλυπτό «Κόσμος» που βρίσκεται στο πάρκο Ν. Ιωνίας Βόλου.

ΒΙΒΛΙΑ / ΕΚΔΟΣΕΙΣ
2004, Αναζητώντας την Ολυμπιακή Ιδέα / Δήμος Αθηναίων Πολιτισμικός Οργανισμός

Ο Δήμος Αθηναίων με ιδιαίτερη ικανοποίηση συμμετέχει δια του Πολιτισμικού του Οργανισμού στο κορυφαίο γεγονός της τελετής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα με τη διοργάνωση δύο εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικών εκδηλώσεων: την “Έκθεση εικαστικών τεχνών” που επιμελήθηκε και παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη και τις “Εικαστικές Παρεμβάσεις” που έχουμε στόχο να πραγματοποιήσουμε σε χώρους της Αθήνας. Το θέμα “2004 Αναζητώντας την Ολυμπιακή Ιδέα”, που πρότεινε η Οργανωτική Επιτροπή, επέτρεψε στους καλλιτέχνες, τόσο της έκθεσης, όσο και των Εικαστικών Παρεμβάσεων, να καταθέσουν τα έργα και τις προτάσεις τους με πλήρη ελευθερία έκφρασης και μέσα από μια πολυμορφία τεχνικών, συλλειτουργώντας παράλληλα με τις βαθύτερες προσδοκίες μας για την παρουσίαση εκδηλώσεων με ειδικό βάρος, αντάξιων και επί της ουσίας της ολυμπιακής ιδέας. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο στους καλλιτέχνες, οι οποίο ανέλαβαν, ουσιαστικά, να υποστηρίξουν με τα έργα τους, τους στόχους αυτής της διοργάνωσης, όσο και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για την άψογη και μακρόχρονη συνεργασία τους που είχε αυτό το λαμπρό αποτέλεσμα. Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος Συμμετέχουν οι ζωγράφοι: – Σωτηρία Αναγνώστου – Νικολέττα Αντωνοπούλου – Πηνελόπη Γατσά – Ventzeslav Iotoff – Βασίλης – Μάικ Δεληστάθης – Μόνικα Διαμαντοπούλου – Ανδρή – Ελένη Ζούνη – Πόπη Ζωίδη – Νότης Καπώνης – Κατερίνα Κασσαβέτη – Αγγέλικα Κοροβέση – Καλαντίδη – Κίκος Λανίτης – Μαρία Λιανού – Φιλιππίνα Λιβιτσάνου – Σπύρος Λύτρας – Δήμητρα Μαλταμπέ – Πέτρος Ματζάκος – Λαμπρινή Μίχου – Στέλλα Μπολωνάκη – Μιμί Μπονάνου – Γιάννος Μπουζιούκος – Άλεξ Μυλωνά – Ελένη Μυλωνά – Μαρία Μυλωνά – Κυριακίδη – Βάλλυ Νομίδου – Κατερίνα Παπαδημητροπούλου – Παναγιώτα Πιτσιρή – Χάρης Α. Πρέσσας – Βούλα Πριοβόλου – Κωνσταντίνος Ράμμος – Μαρία Σεβαστάκη – Jacek Skaza – Μαρουλία Σταμοπούλου – Γιάννης Στεφανάκις – Βίκυ Τσαλαματά – Δημήτρης Φόρτσας – Νίκος Φραντζολάς – Μάρκος Χατζηπατέρας – Αθηνά Χατζηγιαννάκη – Αγλαΐα Χριστιανού – Βιβέτα Χριστούλη

2006, Fortsas, Γλυπτική 1990-2006 / Παρατηρητής της Θράκης
Συγκεντρωτική έκδοση των επί μια δεκαπενταετία γλυπτών έργων του διακεκριμένου εβρίτη καλλιτέχνη Δημήτρη Φόρτσα.
Ατομικές εκθέσεις
2008 «Ελλήνων Αρχιπέλαγος » Σκιάθος
2007 Γλυπτικές Μεταλλάξεις
2000 Αίθουσα Τέχνης Ζακύνθου
1994 Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
1993 Γκαλερί TITANIUM, Αθήνα
1991 Γκαλερί 4, Βόλος
1988 Γκαλερί ΚΡΕΩΝΙΔΗΣ, Αθήνα
1984 Γκαλερί ΣΥΝ, Αθήνα
1982 Γκαλερί ΣΥΝ, Αθήνα

Ομαδικές εκθέσεις
2005 Γκαλερί Π. 37 ART GALLERY, “Dialogues”, Αθήνα
2003 Πολιτιστικό Κέντρο Μεταξουργείο, «Εικαστικές Διαδρομές 2003», Νέα Ιωνία Μαγνησίας
2002 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, «Αναζητώντας την Ολυμπιακή Ιδέα»
1997 Πινακοθήκη Κυκλάδων, «Χρώμα: Ποίηση Φωτός»
1997 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, «Χρώμα: Ποίηση Φωτός»
1997 Γκάζι, «Οικοτοπία ΙΧ», Αθήνα
1997 Στοά του Βιβλίου, «Σύγχρονοι Θρακιώτες Ζωγράφοι», Αθήνα
1994 Πινακοθήκη Κυκλάδων, «Αιγαίο Κύπρος», Ερμούπολη
1992 «Για το Μουσείο Ν. Περαντινός», Πάρος
1992 «25 Ζωγράφοι εκθέτουν», Δήμος Βουλιαγμένης
1990 Γκαλερί DADA, «Πορνογραφίες;», Αθήνα
1988 Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, «Ομαδικό Έργο Ζωγραφικής»
1987 Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, «Αθήνα Εικαστικά»
1987 Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση, Πειραιάς
1987 Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, «Μουσική Αθήνα»

Στο εργαστήριο του στα Σεπόλια, σιδεράδικο κανονικό αλλά και σκηνικό- λες, από θεατρικό έργο, με υποδέχθηκε και με ξενάγησε στις δημιουργίες και στις εικαστικές του αναζητήσεις, ο καλλιτέχνης, Δημήτρης Φόρτσας.
Γράφει ο Γιάννης Λιάκος
Δημήτρης Φόρτσας : “Στη ζωή παίρνεις ένα ρόλο. Εγώ, από παιδί στο σχολείο πήρα τον ρόλο του ζωγράφου. Είχα μια ικανότητα να σχεδιάζω η οποία τροφοδοτήθηκε και έγινε στόχος ζωής.”
Στο χώρο του συνυπάρχουν γλυπτά, χρηστικά αντικείμενα και έργα ζωγραφικής.

Ο ίδιος λέει ότι η γλυπτική και το χρηστικό αντικείμενο είναι πολύ κοντά. Στο παρελθόν, η γλυπτική ήταν συνδεδεμένη με την αρχιτεκτονική και η συνεργασία με τους αρχιτέκτονες απαραίτητη. Στην εποχή μας αυτό είναι σπάνιο.
“Εμένα προσωπικά το να σχεδιάσω και να υλοποιήσω ένα αντικείμενο με ενδιαφέρει πολύ, και το θεωρώ ως ένα αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς μου.”
Τέλος ο καλλιτέχνης αναφορικά στη δουλειά του είπε: “Στο έργο που κάνω, ως ιδέα και έναυσμα είναι ο αέναος κύκλος της ζωής, ο διάλογος των αντιθέτων, το κενό και το πλήρες, η μετάλλαξη και διαφοροποίηση από μία κατάσταση σε μια άλλη. Δηλαδή όλα αυτά που συναντούμε στη ζωή, τις σκέψεις αυτές δεν προσπαθώ να τις αποδώσω αναπαραστατικά, άλλα με τρόπο συμβολικό και έμμεσο.”
Περισσότερα: https://artviews.gr/

ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙ, Διδυμότειχο
[ Σίγουρα πάντως ένα έργο που έχω ξεκινήσει και θέλω να το ολοκληρώσω μέσα στο 2015 είναι ένα γλυπτικό έργο για την πλατεία της ιδιαίτερης μου πατρίδας, στο Ελληνοχώρι του Έβρου.]
Περισσότερα: https://www.art22.gr/
“Οι Νταήδες του Ελληνοχωρίου”, ένα έργο του καταξιωμένου γλύπτη Δημήτρη Φόρτσα.
Ένα έργο εμπνευσμένο από τη δημοτική και λαϊκή παράδοση, από το εμβληματικό θρακιώτικο τραγούδι «ήταν πέντε έξι νταήδες», αλλά και από τα γεωμετρικά μοτίβα της λαϊκής υφαντικής τέχνης , που απηχούν αρχετυπικές μορφές τέχνης, ο συμβολισμός των οποίων υπερβαίνει τα όρια του τοπικού λαϊκού πολιτισμού και το μήνυμά τους προσλαμβάνει οικουμενικές διαστάσεις. Το έργο του καταξιωμένου γλύπτη Δημήτρη Φόρτσα, που όχι μόνο δεν ξεχνάει, αλλά και τιμάει τις ρίζες του.
Από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής του, το έργο, που έγινε με τη χρηματοδότηση του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου, έχει προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον των κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής και έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε ένα αξιοθέατο για το Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου. Αξίζουν συγχαρητήρια όλοι οι συντελεστές αυτής της όμορφης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας.
Πηγή: https://www.fortsas.gr