Τουρισμός

ΠΕΤΡΑ: Η ροδοκόκκινη πόλη της ερήμου

ΠΕΤΡΑ: Η ροδοκόκκινη πόλη της ερήμου

Ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του κόσμου.

Η μέρα είχε φτάσει επιτέλους για τον κυριότερο λόγο του ταξιδιού μου στην Ιορδανία. Η Πέτρα, ψηφισμένη ως ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του κόσμου και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου και, φυσικά, το απόλυτο τουριστικό καύχημα της Ιορδανίας.

Το λεωφορείο από το Αμμάν, ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο, περνάει μέσα από ονειρεμένα τοπία ερήμου, με καμήλες και σκηνές βεδουίνων διάσπαρτες να είναι τόσο κοντά αλλά να φαντάζουν και τόσο μακριά, ζώντας σε άλλους ρυθμούς, σε άλλη εποχή. Κι όμως, αυτή τη φορά, παρά το όμορφο ταξίδι, ο νους μου ήταν περισσότερο στον προορισμό.

Η Πέτρα υπήρξε η πρωτεύουσα του βασιλείου των Ναβαταίων, ενός αρχαίου λαού, που κατοικούσε κυρίως ανάμεσα στην Ερυθρά και τη Νεκρά θάλασσα – την περιοχή που στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Πετραία Αραβία. Το όνομα που είχαν δώσει εκείνοι στην πόλη ήταν Ράκμου, που σημαίνει “βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις”. Πέτρα, την αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες έμποροι, επειδή οι κάτοικοί της έκαναν μια μεγάλη γιορτή την άνοιξη προσφέροντας θυσίες στους θεούς τους πάνω σε μία μεγάλη πέτρα. Οι Ναβαταίοι, καταφέρνοντας να εκμεταλλευτούν έξυπνα την θέση και το ελάχιστο νερό της περιοχής μέσω ενός συστήματος ύδρευσης, επίσης λαξευμένο στους βράχους, δημιούργησαν μια σημαντική πόλη που τους χάρισε δύναμη και πλούτο.

(συνεχίζεται)

Περισσότερα: https://www.stigmeskaitopoi.eu/2019/09/blog-post.html

About Author

admin